Нежност - последња реч света

foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija

У организацији Ученичког парламента наше школе, четрнаест ученика је присуствовало премијери интерактивне представе „Нежност, последња реч света – дневник заједнице о екстремизму”. Ученицима су се придружиле наставница социологије Нада Бањанин-Ђуричић и педагог Милена Ракита. Премијера представе се одиграла 29.11.2023. године у београдском Дому омладине, у сали Американа.
Представа се бави питањима екстремизма и његовим узроцим и покушава да проникне у процес радикализације којем млади људи бивају тако често погођени.
Шта је данас екстремно? Да ли догађаји око нас редефинишу екстремизам? Како се сачувати од сопствених екстремних мисли? Да ли је супротност екстремизма умереност… или нежност? Где је нестала нежност? Шта је најнежнија ствар коју сте урадили?
Ова представа отвара питања фемицида, исламофобије и ксенофобије, те свеприсутног насиља. Ученици одељења 2/5, 3/1, 3/8, 3/3-2, 4/1 и 4/3-2 уживали су у овом догађају, при чему су исказали велико интересовање за теме које представа обрађује, као и начине креирања једног оваквог догађаја. У разговору са једним од аутора и водитеља овог занимљивог процеса, Демиром Мекићем, ученици су исказали и заинтересованост за волонтирање у неким будућим пројектима овог типа. О сопственим промишљањима, ставовима и емоцијама у вези са споменутим темама, свакако ћемо наставити да разговарамо и на часовима социологије са правима грађана, устава и права грађана, грађанског васпитања, филозофије, историје и других предмета.
У складу са нашим доживљајима и позитивним утисцима које смо понели са собом, свима бисмо срдачно препоручили да погледају ову дивну представу.

Датум уноса:01.12.2023

АКТУЕЛНОСТИ

Подршка у школовању и даљем запошљавању

  У нашој школи је реализована едукација коју спроводи Привредна Комора Србије (ПКС) у   циљу подршке младима у школовању и каснијем запошљавању. Програм је био намењен ученицима с...

Детаљи »


Друштвено предузеће и природни капитал: прилика за младе и локалне заједнице

  Од 4. до 14. септембра у итaлијанској регији Абруцо, у граду Борело, одржан је тренинг курс и стручно усавршавање наставника, стручних сарадника, омладинских радника. Србију су п...

Детаљи »


Песници данашњице, гласови сутрашњице

  У оквиру пројекта „Песници данашњице, гласови сутрашњице“ 06.12.2023.године, нашу школу су посетили представници организације „Хартефакт“, песник Алекса Крстић и Миљ...

Детаљи »


Еразмус за Железничку техничку школу

Еразмус за Железничку техничку школу...

Детаљи »


Стручна припрема за учеснике мобилности у Турској

  У оквиру припремних активн...

Детаљи »