Друштвено предузеће и природни капитал: прилика за младе и локалне заједнице

foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija

 

Од 4. до 14. септембра у итaлијанској регији Абруцо, у граду Борело, одржан је тренинг курс и стручно усавршавање наставника, стручних сарадника, омладинских радника. Србију су представљале Ана Фодора, наставница биологије, наставница математике и информатике Бојана Ћирић и школски психолог У Железничкој техничкој школи Марија Рашић. На тренингу је било 30 учесника, а поред Србије  ту је било едукатора из Албаније, Белгије, Босне и Херцеговине, Хрватске, Румуније, Словачке и Италије.

Пројекат Social Enterprise and Natural Capital: an opportunity for young people and local communities ( (SENC) осмишљен је са циљем да упозна младе са могућностима које пружају друштвена предузећа са акцентом на здравој животној средини. Овај пројекат је осмислила и током 2022. године реализовала организација за младе Арчи Кјети из Италије. Наставак пројекта обухвата управо реализовани тренинг курс који ће пратити две омладинске размене током 2024. године, једну у Белгији и другу у Италији.

Општи циљ обуке је фокусирање везе између друштвеног предузећа и природног капитала користећи храну као главни алат. Учесници су стекли нове компетенције, вештине и методологије кроз образовни пут заснован на методама неформалног образовања користећи и учење кроз рад, вршњачку едукацију, интеракцију и дељење међу самим учесницима, као и посебан методолошки приступ Observe Rethink Act – ORA (Посматрај, промисли, делај). Из тог разлога, велики део сесија се фокусирао на активно и партиципативно учење (центрирано на ученике) током којег су учесници имали прилику да комбинују и теоријске и практичне аспекте усмеравајући своје знање и потребе за обуком на креативан и динамичан начин (самостално-усмереноучење). Сам курс је био подељен на неколико модула. У првом делу реализоване су Практичне тематске активности. Учесници су користили храну као алат за ближе упознавање и размену идеја. Свака земља представила је једно или више традиционалних јела и учесници су имали прилику да науче више метода конзервирања свеже хране. Било је фантастично учење не само о вештинама кувања, већ и о размени културних искустава. У наставку се процес учења наставио кроз паралелно реализоване модуле: образовање, друштвена комуникација са креирањем едукативног материјала и предузетничке вештине, све засноване на друштвеном предузећу и природном капиталу, користећи претходне сесије као инспирацију. Последњег радног дана учесници свих модула презентовали су резултате свог рада целој групи. У завршним евалуацијама говорили смо о могућем искоришћавању процеса учења и практичних исхода у локалним и међународним активностима.

Град домаћин, Борело, се налази у непосредној близини Регионалног парка природе Каскате дел Верде у ком се налази највиши водопад у Италији са преко 200 m пада. У самом граду живи око 300 становника, а учесници обуке су имали прилике да посете локалне произвођаче тартуфа и сапуна, као и да обуђу асоцијацију Дон Кихот која се бави терапеутском употребом животиња – магараца у раду са децом и младима.

Датум уноса:19.09.2023

АКТУЕЛНОСТИ

,,Кратак је живот ко сан, дела су вечита тек"(Стерија)

Претходна недеља протекла је у знаку бројних активности наших ученика и наставника. Ученици одељења 3/2 памтиће један дан на практичној настави по занимљивом путовању у Вршац. Осим што су ...

Детаљи »


Међународни пројекат „Учење кроз праксу – успех у будућности“

-  

Детаљи »


Амбијентална настава

 

Детаљи »


Превенција трговине људима - радионица

  У петак 22.12.2023. у свечаној сали школе, одржана је радионица у циљу превенције трговине људима. Радионицу су организовале наставница Споменка Миљанић и педаг...

Детаљи »


Резултати конкурса за избор особе у пратњи

   

Детаљи »