Омладинска размена у Италији

foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija

Данас се завршава конкурс за подношење пријава за нови циклус Ерасмус+ пројеката. Док сумирамо утиске са недавно завршене едукације наставника наше школе у Немачкој,   присећамо се  Ерасмус+ омладинске размене на којој су учествовале ученице наше школе:

Ученице четвртог  разреда Железничке техничке школе Оливера Ђорђевић, Кристина Карајовић, Милица Милетић и Јована Живковић, у пратњи школског психолога Марије Рашић, учествовале су у интернационалном Еразмус+ пројекту YOPEDRIA - Young Pеople for the Development of  Rural and Isolated Area (Млади људи за развој руралних и изолованих подручја). Омладинска размена била је одржана у Италији од 29.10. до 7.11.2022. године, у граду Торнаречо, регија Кијети. На пројекту, поред Србије коју су представљале ученице наше школе, учествовали су млади од 18 до 30 година из 6 европских земаља. Наше ученице имале су прилику да уче и размењују искуства са младима из Белгије, Италије, Пољске, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Циљ пројекта био је да подстакне и оснажи младе људе да се баве друштевно ангажованим темама и побољшају њихову партиципацију у јавној сфери. Учесници и учеснице су имали могућност да изразе и изложе своје гледиште, размене мишљења, уче о интеркултуралности, као и да стекну нове компетенције, вештине и методологије кроз 3 практичне радионице (Графити/Мурали, Веб-радио, Приповедање кроз видео и стрип) коришћењем метода неформалног образовања.

Ученице Оливера Ђорђевић  и Кристина Карајовић биле су чланице интернационалне радионице „Мурали и графити“ и у Торнаречу осмислиле су и осликале своје прве мурале, користећи комбиновану технику спрејева и акрилних боја. Ученица Милица Милетић била је члан радионице „Приповедање кроз видео и стрип“. Она је направила два кратка стрипа и била асистент на прикупљању материјала и у изради  видео прича о локалном становништву које се традиционално бави пчеларством. Јована Живковић је свој допринос веб-радију дала кроз кратку причу о Београду и њеном виђењу омладинске размене.

Торнаречо, град домаћин је у свету познат по производњи меда. Интересантан је податак да из овог маленог града долази чак 10% меда који се производи у Италији. Породице које се баве плеларством у свом поседу имају и по 1000 кошница које селе у брдско-планинске пределе, али и на органске плантаже разног воћа тако да су наше ученице могле да пробају  мед од еукалиптуса, наранџе, кестена, трешње као и мед од локалне биљке суле. Торнаречо је, такође, познат и по својеврсној галерији на отвореном – ово је град мозаика. У граду, на кућама локалног становништа, постављено је више од 100 мозаика са мотивима из природе, са доминантним мотивом пчеле  и њеног доприноса расту и развоју света око нас, а присутни су и  религијски мотиви. Поред обиласка музеја на отвореном, наше ученице су имале прилике и да посете парк природе Монте Палано и остатке мегалитскog зида из времена праисторије. На планини Монте Палано се налази и едукативна кућа у природи Фонтекампана која сарађује са локалним основним и средњим школама и чији ученици имају прилику да истражују природни и животињски свет у свом изворном облику.

Волонтери удружења за младе Арчи Кјети су се порудили да гостима  из Европе, који су радили на овом креативном пројекту, приближе и представе културу, традицију и пруже могућност да се упознају са локалним становништвом. Учесници пројекта су своје радове представили локалном становништу на завршној изложби у дому културе.

Датум уноса:23.02.2023

АКТУЕЛНОСТИ

Конкурс за наставнике Железничке техничке школе

      ...

Детаљи »


Могућности за студирање у Русији

  У оквиру програма каријерног вођења и саветовања ученицима четвртог разреда наше школе представљају се студијски програми различитих факултета. У пон...

Детаљи »


Треће место на Београдском првенству

Београдско првенство у кик-боксу одржано је 19.02.2023. године у Младеновцу. Наш ученик Матеја Стојиљковић 2/2 освојио је треће место на овом првенству. Матеја тренира кик-бокс годину дана...

Детаљи »


Сајам образовања ,,Путоказ"

  На Вождовачком сајму образовања ,,Путоказ", одржаном у Вождовачком центру ,,Шумице" 1. марта 2023. године, наставници Предраг Стјепчевић, Маја Делиба...

Детаљи »


Промоција Саобраћајног факултета

  У свечаној сали „Др Дејан Алексић“ 13.12.2022. одржана је промоција Саобраћајног факултета у Београду. Презентацију су одржали Милица Митровић, некад...

Детаљи »