Омладинска размена у Италији

foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija

Данас се завршава конкурс за подношење пријава за нови циклус Ерасмус+ пројеката. Док сумирамо утиске са недавно завршене едукације наставника наше школе у Немачкој,   присећамо се  Ерасмус+ омладинске размене на којој су учествовале ученице наше школе:

Ученице четвртог  разреда Железничке техничке школе Оливера Ђорђевић, Кристина Карајовић, Милица Милетић и Јована Живковић, у пратњи школског психолога Марије Рашић, учествовале су у интернационалном Еразмус+ пројекту YOPEDRIA - Young Pеople for the Development of  Rural and Isolated Area (Млади људи за развој руралних и изолованих подручја). Омладинска размена била је одржана у Италији од 29.10. до 7.11.2022. године, у граду Торнаречо, регија Кијети. На пројекту, поред Србије коју су представљале ученице наше школе, учествовали су млади од 18 до 30 година из 6 европских земаља. Наше ученице имале су прилику да уче и размењују искуства са младима из Белгије, Италије, Пољске, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Циљ пројекта био је да подстакне и оснажи младе људе да се баве друштевно ангажованим темама и побољшају њихову партиципацију у јавној сфери. Учесници и учеснице су имали могућност да изразе и изложе своје гледиште, размене мишљења, уче о интеркултуралности, као и да стекну нове компетенције, вештине и методологије кроз 3 практичне радионице (Графити/Мурали, Веб-радио, Приповедање кроз видео и стрип) коришћењем метода неформалног образовања.

Ученице Оливера Ђорђевић  и Кристина Карајовић биле су чланице интернационалне радионице „Мурали и графити“ и у Торнаречу осмислиле су и осликале своје прве мурале, користећи комбиновану технику спрејева и акрилних боја. Ученица Милица Милетић била је члан радионице „Приповедање кроз видео и стрип“. Она је направила два кратка стрипа и била асистент на прикупљању материјала и у изради  видео прича о локалном становништву које се традиционално бави пчеларством. Јована Живковић је свој допринос веб-радију дала кроз кратку причу о Београду и њеном виђењу омладинске размене.

Торнаречо, град домаћин је у свету познат по производњи меда. Интересантан је податак да из овог маленог града долази чак 10% меда који се производи у Италији. Породице које се баве плеларством у свом поседу имају и по 1000 кошница које селе у брдско-планинске пределе, али и на органске плантаже разног воћа тако да су наше ученице могле да пробају  мед од еукалиптуса, наранџе, кестена, трешње као и мед од локалне биљке суле. Торнаречо је, такође, познат и по својеврсној галерији на отвореном – ово је град мозаика. У граду, на кућама локалног становништа, постављено је више од 100 мозаика са мотивима из природе, са доминантним мотивом пчеле  и њеног доприноса расту и развоју света око нас, а присутни су и  религијски мотиви. Поред обиласка музеја на отвореном, наше ученице су имале прилике и да посете парк природе Монте Палано и остатке мегалитскog зида из времена праисторије. На планини Монте Палано се налази и едукативна кућа у природи Фонтекампана која сарађује са локалним основним и средњим школама и чији ученици имају прилику да истражују природни и животињски свет у свом изворном облику.

Волонтери удружења за младе Арчи Кјети су се порудили да гостима  из Европе, који су радили на овом креативном пројекту, приближе и представе културу, традицију и пруже могућност да се упознају са локалним становништвом. Учесници пројекта су своје радове представили локалном становништу на завршној изложби у дому културе.

Датум уноса:23.02.2023

АКТУЕЛНОСТИ

Еразмус за Железничку техничку школу

Еразмус за Железничку техничку школу...

Детаљи »


Промоција једнаких права

  У циљу унапређења знања и информисаности ученика о превенцији вршњачког насиља, као једном од елемената који директно утичу на стварање друштва у ком...

Детаљи »


,,Вечерње новости" о нама

    У ,,Веч...

Детаљи »


Ментално здравље младих и психоактивне супстанце

  Поводом обележавања Светког дана менталног здравља, у нашој школи одржано је и предавање на тему ,,Ментално здравље младих и психоактивне супстанце"....

Детаљи »


Брига о репродуктивном здрављу жена почиње од рођења

  Шта је репродуктивно здравље? Које је право време за први преглед гинеколога? Kако се спречава непланирана трудноћа? Како се изводи намерни прекид трудноће? Како се спречава...

Детаљи »