Конкурс за наставнике Железничке техничке школе

 

 

 

ŠkolaErazmus

 

 

Железничка техничка школа Београд

КОНКУРС

за наставнике који желе да учествују у Еразмус+пројекту

„Нова знања за ново доба железнице“

Основне информације

Активност: Мобилност наставника и ненаставног особља – посматрање на радном месту

Партнерска организација: средња стручна школа Sehit Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mесто: Бурса, Турска

Трајање мобилности: 5 дана + 2 дана путовања

Планирани период мобилности: април 2023. године

У току активности посматрање на радном месту учесници мобилности ће присуствовати часовима стручних предмета и практичне наставе који се реализују у школи и посматрати примену иновативних метода и техника. Путем активности које ће организовати партнерска институција, учесници ће се бавити следећим темама:

 • Реализација практичне наставе и примери добре праксе
 • Имплементација дуалног образовања и сарадња са компанијама у којима се реализује учење кроз рад
 • Технике оцењивања у оквиру практичне наставе и учења кроз рад
 • Подстицање мотивације ученика и обезбеђивање услова за боља постигнућа
 • Планирање и организација наставе
 • Развојно и оперативно планирање и израда потребних докумената
 • Програм каријерног вођења и саветовања у дуалном образовању
 • Примена дигиталних технологија у оквиру практичне наставе и учења кроз рад

Током посета компанијама са којима партнерска организација сарађује, учесници ће имати директан увид у начин реализације учења кроз рад и упознати се са основним принципима и организацијом учења кроз рад, начинима вођења педагошке документације и оцењивања ученичких постигнућа.

Трошкови путовања и смештаја са исхраном учесника мобилности у Турској финансирају се средствима Европске уније у оквиру програма Еразмус+ и потпуно су бесплатни за учеснике.

Циљеви

 • Унапредити компетенције наставника за извођење практичне наставе у школи у образовним профилима који нису дуални
 • Унапредити компетенције наставника за планирање и реализацију наставе у сарадњи са компанијама у дуалним образовним профилима

Учесници мобилности

 • 1 наставник машинске групе предмета
 • 1 наставник електротехничке групе предмета
 • 1 наставник саобраћајне групе предмета

 

Како се пријавити на мобилност

 

Кандидати се пријављују достављањем мотивационог писма у штампаном формату члановима комисије за одабир учесника - Вишњи Минчев, Марији Рашић или Милени Ракити. Садржај мотивационог писма пружа важне информације о разлозима/мотивима кандидата за учешће, степену информисаности о циљу мобилности и заинтересованости, о начинима на које би стечена знања применио у сопственој професионалној пракси и мери у којој ће учешће унапредити лични професионални развој кандидата. Мотивационо писмо даје одговор на питање о томе зашто би одређени кандидат требало да буде одабран, односно која је његова компаративна предност.  

 

Рок за пријаву кандидата је од 16. 1. до 23. 1. 2023. године до 19 часова.

 

Наставници стручних предмета који ће учествовати у Пројекту биће изабрани на основу:

 

 • Мотивације за учешће
 • Познавања енглеског језика

 

Мотивација за учешће се процењује на основу квалитета мотивационог писма и интервјуа на српском језику, а знање енглеског језика путем теста и интервјуа. Тест за процену знања енглеског језика обавиће се 25. 1. 2023, интервју на српском језику у периоду од 24. 1. до 31. 1. 2023. године, а интервју на енглеском језику у периоду од 30. 1. до 7.2. 2023. године. О тачним терминима тестирања и интервјуа учесници конкурса биће благовремено обавештени.

Избор учесника врши комисија коју чине директор Златко Радосављевић, стручни сарадник - педагог Милена Ракита, стручни сарадник - психолог Марија Рашић и наставник енглеског језика Вишња Минчев.

 

Резултати селекције биће објављени на веб-сајту школе и огласној табли 9. 2. 2023.  године. Наставници који учествују на конкурсу биће обавештени о резултатима и путем електронске поште.

 

Опис поступка селекције приказан је у документу

 

Поступак избора учесника мобилности

, који је саставни део конкурса.

 

За све информације у вези са конкурсом можете се обратити координатору Пројектног тима Вишњи Минчев до истека рока за пријаву.

 

Датум уноса:16.01.2023

АКТУЕЛНОСТИ

Ученици ОШ ,,Јован Цвијић" у посети нашој школи

  Заинтересовани ученици VII разреда Основне школе ,,Јован Цвијић"су у оквиру часа одељенског старешине на тему ,,Професионална оријентација"посетили Железничку технич...

Детаљи »


Конкурс за наставнике и стручне сараднике

   

Детаљи »


Ученици из Црне Горе у посети нашој школи

  У оквиру стручне екскурзије ученици првог и трећег разреда железничких смерова ЈУ Средње стручне школе „Иван Ускоковић“ из Подгорице боравили су у Београду и у понедељак, 3. апри...

Детаљи »


Филозофија медија: медији и идентитети

  У септембру 2023, у Заводу за проучавање културног развитка - Београд, одржана је међународна интердисциплинарна конференција на тему „Филозофија медија: медији и ид...

Детаљи »


Природа Свете горе и Хиландара

Промоција књига из едиције ,,Природа Свете горе и Хиландара" одржана је 18.10.2023. у крипти Храма Светог Саве. Овом изузетном догађају присуствовали су и ученици одељења 3/1 и 3/3-1 у пра...

Детаљи »