Конкурс за наставнике Железничке техничке школе

 

 

 

ŠkolaErazmus

 

 

Железничка техничка школа Београд

КОНКУРС

за наставнике који желе да учествују у Еразмус+пројекту

„Нова знања за ново доба железнице“

Основне информације

Активност: Мобилност наставника и ненаставног особља – посматрање на радном месту

Партнерска организација: средња стручна школа Sehit Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mесто: Бурса, Турска

Трајање мобилности: 5 дана + 2 дана путовања

Планирани период мобилности: април 2023. године

У току активности посматрање на радном месту учесници мобилности ће присуствовати часовима стручних предмета и практичне наставе који се реализују у школи и посматрати примену иновативних метода и техника. Путем активности које ће организовати партнерска институција, учесници ће се бавити следећим темама:

 • Реализација практичне наставе и примери добре праксе
 • Имплементација дуалног образовања и сарадња са компанијама у којима се реализује учење кроз рад
 • Технике оцењивања у оквиру практичне наставе и учења кроз рад
 • Подстицање мотивације ученика и обезбеђивање услова за боља постигнућа
 • Планирање и организација наставе
 • Развојно и оперативно планирање и израда потребних докумената
 • Програм каријерног вођења и саветовања у дуалном образовању
 • Примена дигиталних технологија у оквиру практичне наставе и учења кроз рад

Током посета компанијама са којима партнерска организација сарађује, учесници ће имати директан увид у начин реализације учења кроз рад и упознати се са основним принципима и организацијом учења кроз рад, начинима вођења педагошке документације и оцењивања ученичких постигнућа.

Трошкови путовања и смештаја са исхраном учесника мобилности у Турској финансирају се средствима Европске уније у оквиру програма Еразмус+ и потпуно су бесплатни за учеснике.

Циљеви

 • Унапредити компетенције наставника за извођење практичне наставе у школи у образовним профилима који нису дуални
 • Унапредити компетенције наставника за планирање и реализацију наставе у сарадњи са компанијама у дуалним образовним профилима

Учесници мобилности

 • 1 наставник машинске групе предмета
 • 1 наставник електротехничке групе предмета
 • 1 наставник саобраћајне групе предмета

 

Како се пријавити на мобилност

 

Кандидати се пријављују достављањем мотивационог писма у штампаном формату члановима комисије за одабир учесника - Вишњи Минчев, Марији Рашић или Милени Ракити. Садржај мотивационог писма пружа важне информације о разлозима/мотивима кандидата за учешће, степену информисаности о циљу мобилности и заинтересованости, о начинима на које би стечена знања применио у сопственој професионалној пракси и мери у којој ће учешће унапредити лични професионални развој кандидата. Мотивационо писмо даје одговор на питање о томе зашто би одређени кандидат требало да буде одабран, односно која је његова компаративна предност.  

 

Рок за пријаву кандидата је од 16. 1. до 23. 1. 2023. године до 19 часова.

 

Наставници стручних предмета који ће учествовати у Пројекту биће изабрани на основу:

 

 • Мотивације за учешће
 • Познавања енглеског језика

 

Мотивација за учешће се процењује на основу квалитета мотивационог писма и интервјуа на српском језику, а знање енглеског језика путем теста и интервјуа. Тест за процену знања енглеског језика обавиће се 25. 1. 2023, интервју на српском језику у периоду од 24. 1. до 31. 1. 2023. године, а интервју на енглеском језику у периоду од 30. 1. до 7.2. 2023. године. О тачним терминима тестирања и интервјуа учесници конкурса биће благовремено обавештени.

Избор учесника врши комисија коју чине директор Златко Радосављевић, стручни сарадник - педагог Милена Ракита, стручни сарадник - психолог Марија Рашић и наставник енглеског језика Вишња Минчев.

 

Резултати селекције биће објављени на веб-сајту школе и огласној табли 9. 2. 2023.  године. Наставници који учествују на конкурсу биће обавештени о резултатима и путем електронске поште.

 

Опис поступка селекције приказан је у документу

 

Поступак избора учесника мобилности

, који је саставни део конкурса.

 

За све информације у вези са конкурсом можете се обратити координатору Пројектног тима Вишњи Минчев до истека рока за пријаву.

 

Датум уноса:16.01.2023

АКТУЕЛНОСТИ

НОВИ ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛИ

Железничка техничка школа ове године обележава 100 година рада и постојања. Настављамо традицију обуке железничких радника дугу преко 130 година. ...

Детаљи »


Социјално-емоционално учење за успешне школе

  У среду 17.4. и четвртак 18.4.2024. године одржана су два предавања на тему „Социјално-емоционално учење за успешне школе“. Предавања су орга...

Детаљи »


Одржане припреме за учеснике мобилности у Немачкој

 

Детаљи »


Учење на терену

У уквиру практичне наставе у блоку ученици одељења 4/2 са предметним наставницима Наташом Милуновић и Филипом Сајић посетили су станицу Нови Сад. До Новог Сада и назад ученици су путовали ...

Детаљи »


Марковић Лука - мастер инжењер рударства

  Након завршетка ЖТШ-а неки наши ученици се запосле у струци, неки ван струке, а многи се определе за наставак школовања на неком од факултета Београдског универзитета. На Ру...

Детаљи »