100 година Железничке техничке школе

foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija

 

Велики јубилеј - 100 година постојања и рада Железничке техничке школе у Београду обележен је 30.09.2022. године у Центру за културу ,,Влада Дивљан". Свечаној академији поводом обележавања века постојања присуствовали су представници министарстава грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и просвете, науке и технолошког развоја, представници Општине Палилула, Школске управе Београд, Завода за унапређење образовања и васпитања, ученици, запослени, као и други бројни пријатељи наше школе. На почетку свечаности присутнима су се обратили Златко Радосављевић, директор школе, Томислав Момировић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре, као и помоћник министра просвете за средње образовање и образовање одраслих Милош Благојевић. У поздравној речи Златко Радосављевић, директор школе, упутио је изразе захвалности свим нашим партнерима и сарадницима који су били уз нас све ове године. ,,Данас када обележавамо овај значајан јубилеј са великим задовољством могу да похвалим своје колеге, а и ученике који својим радом бележе велике успехе наше школе. Надам се да ћемо и у будуће радити на усавршавању младог кадра који ће помоћи железничком сектору својим радом и умећем“, рекао је директор школе.
,,Србија данас мора бити поносна на јубилеј који обележавамо, а то је сто година постојања Железничке техничке школе која спада у ред најстаријих образовних установа у Србији“, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић и додао: ,,Желимо да Србија буде центар железничког саобраћаја и то није важно само због железнице, то је важно због наше индустрије. То је важно због бржег саобраћаја свих наших грађана. Али ако заиста желимо то да урадимо, ми морамо да омогућимо најсавременије железничко школовање. Морамо да доведемо најбоље ђаке у железничке школе, а затим у наша железничка предузећа”. Помоћник министра за средње образовање и образовање одраслих, Милош Благојевић обратио се присутнима у име Министра просвете, Бранка Ружића.
„Свима нама је циљ да ова Железничка техничка школа буде водећи центар за обуку желеничког кадра не само у нашој земљи, већ у целом региону. За то имамо средства, али и велике планове и пројекте који ће се веома брзо реализовати. Улагањем у школовање потребног кадра и железнички сектор ће напредовати уз младе обучене људе.
Честитам овај значајан јубилеј свим професорима и ученицима“, рекао је Благојевић. На свечаности су додељене похвалнице одличним ученицима и награде ученицима који су освојили прва три места на литерарном конкурску поводом дана школе Огњену Васиљевићу 2/3-2, Милошу Поповићу 1/5 и Луки Барбулескуу 1/5, као и ученицима који су освојили прва три места на такмичењу из области транспортно комерцијалних послова Вукашину Нешковићу 4/1, Андријани Јеремић 4/2 и Јовану Ракићу 4/2.
Током века постојања наша школа је изнедрила бројне железничаре који су градили, подизали и развијали железницу у Србији. То је школа у којој су стасавале и сазревале генерације ученика, а међу њима су били и наставници наше школе. Александра Ђукановић, наставник машинске групе предмета у Железничкој техничкој школи, поделила је на Свечаној академији са присутнима сећање на своје ђачке дане проведене у Железничкој школи и објаснила ово јединствено искуство. Нагласила је да је наш циљ јасан и непромењен за ових сто година а то је - пренети знања, вештине и стручност и пружити подршку ученицима за свако напредовање.
 

Датум уноса:30.09.2022

АКТУЕЛНОСТИ

Социјално-емоционално учење за успешне школе

  У среду 17.4. и четвртак 18.4.2024. године одржана су два предавања на тему „Социјално-емоционално учење за успешне школе“. Предавања су орга...

Детаљи »


,,Вечерње новости" о нама

    У ,,Веч...

Детаљи »


Филозофија медија: медији и идентитети

  У септембру 2023, у Заводу за проучавање културног развитка - Београд, одржана је међународна интердисциплинарна конференција на тему „Филозофија медија: медији и ид...

Детаљи »


И тебе се тиче

    Ученици наше школе били су учесници у наградом конкурсу на осмој по реду конференцији "Teen Talk"; која је одржана у МТС дворани, под покровитељством компаније МТС. На ...

Детаљи »


Резултати конкурса за избор особе у пратњи

   

Детаљи »