Награде на „Оштром перцету“

foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija

„Оштро Перце“  је национални пројекат Друштва школских библиотекара Србије у  којем је у школској 2014/2015. години  учествовало шеснаест основних и пет средњих школа. То је програм образовног и такмичарског карактера осмишљен са циљем да подстиче и негује културу  читања и писменог изражавања код ученика. Пројекат се реализује од октобра  до марта и подразумева читање задатих књига, писање критичких приказа, осмишљавање трејлера за књиге, илустрације књига и тако даље. Комбинацијом традиционалне и модерне наставе, која подразумева употребу нових информационих технологија, подстиче се  креативо мишљење код ученика, а развој креативног мишљења  јесте један од најважнијих  циљева образовања. Из тог разлога наставници српског језика и књижевности у Железничкој техничкој школи већ другу годину заредом мотивишу своје ученике да активно учествују у овом пројекту.

Завршни сусрет овогодишњег такмичења „Оштро Перце“ одржан је 02. 04. 2015. године у Америчком кутку  Дома омладине у Београду. Присутнима је речи добродошлице упутила председница Удружења школких библиотекара Србије Роксанда Игњатовић, а награде најуспешнијим учесницима доделила је Анђелка Танчић, организатор пројекта. Уредница Издавачке куће „Одисеја“ Марија Вукосављевић доделила је најуспешнијим учесницима књиге и пригодне поклоне у име своје Издавачке куће која је пријатељ пројекта.

Ученици Железничке техничке школе показали су  упорност, марљивост и креативност и успели да постигну запажене резултате. Диплому  „Најоштрије перце“ добила је ученица Анђела Цветковић (11-2),  за приказ књиге „Кувар, балерина, косооки и бабин дух“ аутора Иве Прохаске, а за приказ ове књиге награђена је дипломом „Најталентованије Перце“ и ученица Александра Рајковић (11-2).

У категорији ученика другог разреда средње школе за приказ романа „Крај зиме“ аутора  Жан Клод Мурлеве, диплома „Најталентованије Перце“ припала је ученици Јелени Малетић (22).

Ученици трећег разреда имали су задатак да прочитају аутобиографску књигу Џејмса Фреја „Парампарчад“. Наша ученица Селена Лазић  (32-2) је за приказ ове књиге награђена дипломом „Најоштрије Перце“.

Похвалница „Оштро Перце“ за приказ романа „Крај зиме“ припала је Огњену Милутиновићу (22).

Публика је на додели награда била у прилици да ужива и у одломку из представе „Хенри VI“ у извођењу глумца Ивана Јевтовића,  да би потом уследило проглашење најбољег трејлера.

Марија Вукосављевић, уредница у Издавачкој кући „Одисеја“ прогласила је трејлер ученика четвртог разреда (41-2) Железничке техничке школе за књигу „Парампарчад“ најбољим трејлером на овогодишњем „Оштром Перцету“.  У образложењу одлуке жирија навела је да је трејлер наших ученика аутентичан, креативан и да су га ученици самостално урадили, без узимања садржаја са интернета, што је за жири било од пресудног значаја.

Наставници српског језика и књижевности Светлана Братић,Тања Антонијевић и Милијана Добросављевић, реализатори и организатори пројекта у Железничкој техничкој школи,  сматрају да је „Оштро Перце“ племенито такмичење јер подстиче ученике и наставнике на стварашалтво, дружење и сарадњу и намеравају да се и следеће школске године са својим ученицима активно укључе у овај пројекат.   

Датум уноса:04.04.2015

АКТУЕЛНОСТИ

Нови број часописа Секције за енглески језик

После дуже паузе, Секција за енглески језик објавила је нови број онлајн часописа на енглеском језику Railway School Journal. У уређивању часописа учествовали су сви чланови Секције, а главни уредници били су уч...

Детаљи »


Стручно путовање 2017.

Железничка техничка школа сваке школске године организује стручно путовање за ученике завршних и матурских одељења, са циљем савлађивања и усвајања дела наставног програма непосред...

Детаљи »


Свечана комеморација у Суботици

Поводом обележавања годишњице депортације суботичких Јевреја, 16. јуна у Великој већници Градске куће у Суботици, одржана је свечана Комеморација под називом „Сећање у нашим очима - са генерације н...

Детаљи »