Настава у возу

foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija
foto_galerija

За ученике матурских одељења 42-1 и 42-2 (образовни профил - транспортни комерцијалиста) 26.03.2015. године,  часови из предмета практична настава и транспортно рачуноводство реализовани су у станици Нови Сад, као и у возу који је саобраћао на релацији Београд – Нови Сад и Нови Сад – Београд. Часове су реализовали наставници саобраћајне групе предмета Милорад Ашћерић и Филип Сајић. Ради успешног обављања планиране наставе,  ученицима је био доступан штампани материјал са обрађеним темама  у вези са пословима  благајни приспећа и благајни отправљања, као и неопходни материјал за унос и обраду белица К-2 (материјал ОКП-а).

Пре поласка ученици су се упознали са возопратним особљем IC воза број 344 „Авала“. По поласку воза из станице Београд,  ученици су подељени у групе и под надзором возопратног особља (кондуктера и  стјуардесе) обављали су преглед и поништавње возних карата, као и испостављање возних карата путницима који се у возу затекли без возне карте. На тај начин су били и могућности да практично и у директном контакту са путницима провере тероретско знање стечено у школи из предмета технологија превоза путника, транспортно рачуноводство и практична настава.

Ученици  су у возу упознати са дужностима и обавезама пратећег особља у WR колима (кола-ресторан), обрасцима које користе, и поступком возопратног особља при прегледу возних карата путницима који се затекну у овим колима за време доручка, ручка, вечере и слично. По обављеним задацима неколико ученика је искористило прилику  да се у овим колима опусти уз шољицу кафе. С обзиром да WR кола опслужује мађарско особље, као и да је у колима било доста странаца, ученици су имали прилику и да вежбају конверзацију на енглеском језику.

По доласку у станицу Нови Сад  и после краће паузе за одмор,  ученици су подељени у три групе.

Прва група је боравила на станици Нови Сад ранжирна,  где су се упознали са благајнама отправљања и приспећа, као и са пословима магационера. Ученици су вршили обележавање товарних листова у приспећу (употреба контролних налепница), као и урачунавање товарних листова у приспећу. На тај начин   су проверавали  теоријско знање из предмета технологија робног превоза.

За то време,  друга гупа ученика је посетила путничку благајну станице Нови Сад, где су посматрали издвања возних карата путницима. Храбрији ученици су чак и издавали возне карте. Путницима је било занимљиво што су им ученици под надзором благајника и предметних наставника издавали карте и стрпљиво су своју карту сачекали који минут дуже.

Трећа група ученика је на рачунарима вршила електронску обраду матица белица К-2 (возних карата) у одељењу контроле прихода (ОКП-у). Иако су  први пут практичну наставу обављали у ОКП-у,  показали су завидно знање и оставили веома леп  утисак на колеге из Новог Сада.

Групе су се затим замениле,  тако да су на крају сви ученици обишли ранжирну станицу, путничку благајну и ОКП. Посебну захвалност дугујемо колегама из станице Нови Сад који су за ученике организовали превоз аутомобилима до ранжирне станице, благајницама на путничкој благајни које су стрпљиво одговарале на сва њихова питања, као и колегама из ОКП-а под чијим су надзором  ученици вршили унос података са белица.

Након успешно завршених  радних задатака, остало је мало слободног времена за шетњу и разгледање Новог Сада.

На крају овог занимљивог наставног дана, ученици су истакли да им одговара овакав вид учења, да на лакши и бржи начин стичу нова и проверавају стечена знања из више стручних предмета. Повратак у Београд  организован је ICS возом 547 (воз са глобалним ценама). У возу су ученици   под надзором кондуктера обављали преглед и поништавање возних карата, до станице Инђија. А на релацији Инђија-Београд  наставници су им задали тест провере знања.

Пошто смо уочили да је мотивација ученика  током реализације овог облика практичне наставе била изузетна, потрудићемо се да до краја школске године организујемо стручна путовања у  Вршац и Суботицу, а надамо се да ће слична путовања бити организована и за ученике са других образовних профила и из нижих разреда Железничке техничке школе.

 

 

Датум уноса:28.03.2015

АКТУЕЛНОСТИ

Превенција трговине људима - радионица

  У петак 22.12.2023. у свечаној сали школе, одржана је радионица у циљу превенције трговине људима. Радионицу су организовале наставница Споменка Миљанић и педаг...

Детаљи »


Резултати конкурса за избор особе у пратњи

   

Детаљи »


Промотивне активности у Кусатку, Азањи и Смедеревској Паланци

У оквиру промотивних активности ученици ЖТШ-а Александар Чолић, Лазар Митровић и Лазар Миловановић и наставнице Ана Аничић и Вишња Минчев обишли су 23.04.2024. године основне школе у Азањи...

Детаљи »